• Gasprijzen zijn in 2023 fors gedaald voor Nederlandse huishoudens, maar in Europees verband zit Nederland nog vrij hoog.
  • Alleen in Zwitserland en Zweden is de gemiddelde gasprijs voor consumenten hoger dan in Nederland.
  • In België en Duitsland liggen gasprijzen veel lager, mede door de lagere belastingdruk.
  • Lees ook: Nederlanders met lager inkomen stoken vaker op hout: hoge gasprijzen hakken erin

Gasprijzen zijn in Nederland flink gedaald vanaf de piekniveaus van eind 2022, maar dat wil niet zeggen dat gas goedkoop is geworden. In Europees verband zit Nederland zelfs in de top drie van landen met de hoogste gasprijzen.

Uit de zogenoemde Household Energy Price Index (HEPI) van januari 2024 blijkt dat alleen de gemiddelde gasprijzen in Zwitserland en Zweden hoger zijn dan in Nederland.

Deze vergelijkende index van gas- en stroomprijzen voor Europa werkt wel een beetje anders dan hoe we in Nederland gewend zijn met gasprijzen te rekenen.

Nederlandse energieleveranciers geven de gasprijs in Nederland weer per kuub, inclusief de energiebelasting en de btw. Begin deze maand lag de gasprijs in kuub gemiddeld rond de 1,28 euro, als je kijkt naar alle soorten contracten (dynamisch,variabel en vast).

De HEPI-index werkt anders: die maakt de vergelijking tussen Europese landen in kWh, waarbij bovendien naast de kale gasprijs, btw en energiebelasting ook de netbeheerkosten worden meegenomen. In de onderstaande grafiek, gemaakt door Energievergelijk.nl is te zien hoe dit uitpakt in januari 2024.

Bron: HEPI/Energievergelijk.nl
Bron: HEPI/Energievergelijk.nl

Te zien is dat de gemiddelde gasprijs in Nederland in de Europese vergelijking uitkomt op 18,21 cent per kWh. Het gemiddelde in Europa ligt volgens deze maatstaf op 11 cent per kWh, dus Nederland zit daar 65 procent boven. Onder meer in buurlanden Duitsland (gemiddeld 9,49 cent per kWh) en België (gemiddeld 8,73 cent per kWh) liggen de gasprijzen fors lager.

Zoals aangegeven gaat het hier om prijzen waarbij naast de productprijs, energiebelasting en btw ook de kosten van netbeheer zijn meegenomen. Energievergelijk.nl geeft aan dat als je de prijs per kWh dan omrekent naar een prijs per kuub, je voor Nederland uitkomt op 1,78 euro per kuub.

Trek je de netbeheerkosten daar vanaf dan kom je dus bij gasprijzen zoals die worden gegeven door energieleveranciers.

Hoge energiebelasting op gas in Nederland

Gemiddelde prijzen bij dynamische en variabele contracten lagen voor nieuwe klanten begin deze maand op 1,31 euro per kuub, waarbij de laagste prijzen bij dynamische aanbieders te vinden waren met tarieven van 1,12 euro tot 1,15 euro per kuub. Voor vaste contracten van 1 tot 3 jaar lagen de gemiddelde prijzen voor nieuwe klanten op 1,26 euro per kuub.

Dat Nederlandse gasprijzen in Europees verband relatief hoog zijn heeft vooral te maken met de belastingdruk. De energiebelasting en de btw zijn samen goed voor 70,5 cent per kuub sinds 1 januari 2024. Dat komt dus neer op meer dan de helft van de totale consumentenprijs.

LEES OOK: Energierekening stijgt met 5% tot 15% in periode tot 2035 door hogere kosten, schat onderzoeksbureau